Historie van KOLPP - KOLPP_2017

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wie zijn wij
Ruim 40 jaar geleden is de eerste bouwsteen van de huidige koninginnedag activiteiten gelegd. In die tijd waren er toen zo'n 7 tot 8 gezinnen die gezellig wat spelletjes deden op de parkeerplaats achter de Beryl. Een klein straatfeest, wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een gigantisch gezellig samenzijn in het Luipaardpark.
Deze feestelijkheden groeide elk jaar verder. De spelletjes die werden gespeeld waren spijker poepen, zaklopen, kruiwagen race, met eieren lopen, schminken, skilatten en er was zelfs een spookhuis. Ja, u leest het goed, een actieve bewoner had in een trailer van een vrachtwagen, welke was afgedicht met plastic, een spookhuis gecreëerd. Vaak liepen er pony's, waarop de kinderen een rondje mee mochten lopen.

Na een paar jaar de activiteiten op de parkeerplaats te hebben georganiseerd, werd de plek te klein. De activiteiten verhuisde naar het schoolplein van de Aventurijn (nu De Carrousel).

Ook werd er een grote barbeque georganiseerd. Van een studentenvereniging uit het oosten van het land werden barbeque's gehuurd per meter die onder de fietsenstalling stonden. Zo stonder er wel 7 tot 8 meterbarbeque's te roken.
Nu werden niet alleen de kinderen en bewoners van rondom de Beryl uitgenodigd, maar ook de kinderen van de school en hun ouders.

En u raadt het al, ook deze plek was gauw te klein voor alle leuke dingen. Dus is het gehele feest verplaatst naar het park tussen de Edelstenenwijk en Butterhuizen in. De naam van het park was toen Luiaardpark. Een paar jaar geleden heeft de Gemeente Heerhugowaard besloten op een “p” in de naam erbij te zetten, zodat het Luipaardpark is geworden, de naam die heel veel mensen al gebruikten.

Met een grote optocht, muziekaal begeleidt door de fanfare Hou en Trouw, zijn alle mensen van het schoolplein naar het park gelopen om daar op een nieuwe plek door te gaan met alle spelletjes.
Omdat het park groot genoeg was, is begonnen met een voorzichtige opzet van een vrijmarkt. De vrijmarkt is nu uitgegroeid tot de gezelligste van Heerhugowaard. Tegenwoordig komen op de vrijmarkt zo'n 10 tot 15 duizend personen langs. De kinderspelen worden jaarlijks door zo'n 500 tot 600 kinderen bezocht.

Voor de oudere jeugd onder ons, een van de allereerste oprichters, de heer Ton Huijboom, heeft jarenlang, tijdens de kinderspelen, in een clownspak rondgelopen. Nadat hij was gestopt heeft iemand anders dit nog een tijdje volgehouden. Misschien herinnert u zich dat nog?

De kinderspelen en eerste opzet van de vrijmarkt werd gehouden zonder dat er enige financiële compensatie tegenover stond. Alles was zelfs nog zonder elektriciteit te realiseren. De ouders (en de bedrijven waar ze werkten) gaven wel eens wat aan de mensen die een en ander organiseerden. Omdat de activiteiten op steeds groter wordende schaal moeten worden opgezet, kan het niet meer zonder financiën. De Gemeente Heerhugowaard geeft KOLPP een kleine subsidie. De wijkpanels Butterhuizen en Edelstenenwijk doneren beiden jaarlijks een kleine bijdrage. Voor de overige kosten (te denken valt aan de huur van de toiletten, verzekering van het evenment, huur van de springkussens, huur van de aggregaten en dergelijke) wordt gezocht naar andere vormen van bijdragen. Hierbij kunt u denken aan financiële middelen, maar ook in de vorm van sponsoring van goederen.

Vanaf het begin zijn de activiteiten door verschillende personen georganiseerd. Één jaar is er helemaal niets georganiseerd en daarna zijn er begin 2004 een aantal bewoners van de Edelstenenwijk begonnen met het organiseren van de feestelijkheden onder de naam KOLPP.
KOLPP stond voor Konigingsdag Organisatie Luipaard Park.

In 2013 is 10 jaar KOLPP is bekroond met een groot hoogtepunt namelijk de kroning van Koning Willem-Alexander. Vanaf dat moment gaat 30 april de geschiedenis in als Koninginnedag.

Met ingang van 2014 worden alle feestelijkheden op de verjaardag, van de Koning gevierd, 27 april, onder de naam Koningsdag. Het zal wel even wennen zijn aan de naam en aan de datum waarop alles wordt gehouden, maar alle voorbereidingen voor het Koningsdagfeest, zijn alweer in volle gang.

Mocht u na het lezen van dit alles zin hebben om als vrijwilliger mee te willen doen met (een deel van) de feestelijkheden, meldt u dan hier aan.

Wij, de leden van KOLPP, willen graag alle personen die zich in de afgelopen jaren voor de viering van 30 april hebben ingezet hartelijk danken!
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu